12 mythen over relaties ontmaskert

Geplaatst op 14 juni 2020 door just2match

Debby Goossens | juni 2020

De vaste lezers onder ons weten dat ik groot fan ben van the Gottman institute. Dit keer ontmaskert John Gotmann 12 mythen over relaties die niet alleen vals maar ook potentieel destructief kunnen zijn. Ze zijn gevaarlijk omdat ze koppels het verkeerde pad op kunnen leiden, of nog erger, hen overtuigen dat hun huwelijk een hopeloos geval is. Het idee dat je je relatie kunt redden door alleen maar te leren om te communiceren op een gevoelige manier, is waarschijnlijk de meest voorkomende misvatting over gelukkige huwelijken, maar het is lang niet de enige. Ook benieuwd welke leuzen er telkens worden gedeponeerd als je in gesprek bent op een feestje? Lees dan mee en laat je verassen!

1. Het huwelijk is slechts een stuk papier.

We horen het maar al te vaak. Het is maar een papiertje. Echter, de psychologische en fysieke voordelen van daadwerkelijk trouwen zijn enorm. Na 50 jaar sociale epidemiologie is vastgesteld dat in de ontwikkelde landen de grootste bron van gezondheid, rijkdom, levensduur en het uiteindelijke welzijn van kinderen een bevredigend en gezond huwelijk is. Lang leve het huwelijk dus.

2. Alleen leven met toevallige relaties is een leefstijlkeuze die gelijk is in termen van levensresultaten tot getrouwd zijn.

Deze fabel is een logisch vervolg op het eerste punt. Nogmaals, sociale epidemiologie heeft aangetoond dat – overal op de planeet – mensen die alleen leven eerder sterven, minder gezond zijn, minder rijk zijn en langzamer herstellen van ziekte dan mensen die getrouwd zijn. Dit geldt vooral voor mannen, die veel slechtere netwerken voor sociale ondersteuning hebben dan vrouwen. Wanneer mannen in een toegewijde relatie zijn, nemen hun sociale netwerken toe.

3. Conflicten zijn een teken dat je een slechte relatie hebt.

Conflict is onvermijdelijk in alle relaties. Bovendien is conflict er niet voor niets – om ons begrip van onze partner te verbeteren. Conflicten komen meestal voort uit gemiste pogingen om te communiceren, vooral als de ene persoon probeert om emotioneel dichter bij de ander te komen. Conflicten komen ook naar voren uit discrepanties tussen partners in verwachtingen. Deze zijn de moeite waard om over te praten.

4. Liefde is genoeg.

Liefde alleen is niet genoeg, want in de meeste huwelijken – vooral nadat een baby arriveert – stoppen mensen elkaar te troosten en stoppen ze met het creëren van romantiek, geweldige seks, plezier en avontuur als een prioriteit. Relaties hebben de neiging om eindeloze actielijsten te worden en het gesprek wordt beperkt tot boodschappen. Je moet juiste deze delen van een relatie opzettelijk tot prioriteit maken (of houden). Dus plan die datenight, zoek een goede, vaste oppas, koop dat nieuwe lingeriesetje of andere dingen die je partner fijn vindt.

5. Praten over emotionele wonden uit het verleden maakt ze alleen maar erger.

Faulkner zei ooit: “Het verleden is nooit dood. Het is zelfs niet verleden. “Het is mogelijk om uit het verleden emotionele verwondingen te verwerken. Je kunt het verleden niet veranderen, maar je kunt je herinnering veranderen en het opnieuw en anders navertellen.

6. De betere relaties zijn relaties waarin mensen onafhankelijker zijn en elkaar minder nodig hebben.

Onderlinge afhankelijkheid is waar het in relaties over gaan. In een goede relatie proberen mensen elkaars behoeften juist te bevredigen. Ze nemen het motto aan: “als je pijn hebt, schat, stopt de wereld en luister ik.” Wanneer dit speelt leggen we onze mobiel even naast ons neer of drukken we Netflix op pauze, of wat je ook aan het doen bent.

7. Als je moet werken aan communicatie, is dit een teken dat je geen soulmates bent.

Het is feit is dat als je niet werkt aan communicatie, de relatie na verloop van tijd zal verslechteren, net zoals een auto die niet is verzorgd uit elkaar valt. Alle relaties vereisen werk. Het werk in relaties zorgt ervoor dat je minder defensief wordt en dat je meer luistert naar je partner.

8. Als een relatie therapie nodig heeft, is het al te laat.

Er zijn 900.000 echtscheidingen per jaar in de VS en minder dan 10% (!) van die echtparen hebben ooit gesproken met een professional. Relatietherapie is tegenwoordig zeer effectief en veel van deze paren hadden het kunnen laten werken als ze hulp hadden gezocht.

9. Waar koppels het meest over vechten is seks, geld en schoonfamilie.

Het enige waar koppels het meest over vechten, is niets. Deze gevechten zijn het gevolg van mislukte pogingen om emotioneel contact te maken. In deze kleine momenten is het belangrijk om naar elkaar toe te keren in plaats van weg te draaien.

10. Alle relatieconflicten kunnen worden opgelost.

Hiervoor geldt nogal het tegenovergestelde. In feite is 69% van de relatieconflicten eeuwigdurend (ze blijven terugkomen), dus wat nodig is, is acceptatie van elkaars persoonlijkheidsverschillen. Dialoog is nodig om over deze eeuwigdurende problemen heen te komen en impasse en wrok te voorkomen. Het doel is dan om conflicten te beheren, niet om het op te lossen.

11. Alle relatieconflicten zijn hetzelfde.

Sommige conflicten zijn dealbreakers en voor die kwesties kan een compromis heel moeilijk zijn. Het is belangrijk om jouw niet-te onderhandelingen isseus te begrijpen als het gaat om conflicten. Wat ben je bereid op te geven?

12. Het is compatibiliteit waardoor relaties werken.

Ik heb het in een eerder blog genoemd. Het is diversiteit die relaties interessant maakt. We zijn namelijk niet op zoek naar onze klonen. De beroemde T-shirtstudie door Claus Wedekind toont aan dat de feromonen die we het meest sexy vinden, afkomstig zijn van mensen die het meest genetisch anders zijn dan wij.

Bereidwilligheid om ergens mee in te stemmen en of iemand gewetensvol is zijn de kenmerken die mensen echt bedoelen als ze het hebben over ‘compatibiliteit’. Deze eigenschappen worden gezien door een persoon die dingen kan zeggen als ‘goed punt’ of ‘dat is interessant, vertel me meer’ of: ‘Jij kan wel eens gelijk hebben, en ik heb het mis “tijdens een meningsverschil.

De mens is niet gemaakt om alleen te zijn. We zijn sociale wezens die elkaar nodig hebben.

 

Het duurt even, maar voor mij betekende dit wel de juiste match! John (41) CEO
Echt persoonlijke werkwijze Tom (53) CFO
Zie de lol ervan en geniet van de rit. Sandra (38) HR manager