In de serie: voordelen van een bureau

Geplaatst op 2 augustus 2019 door just2match

Overeenkomsten een must-have of toch niet?!

In de zoektocht naar de ware liefde zijn er een aantal dingen waar je op moet letten: overeenkomsten en levensstijl. Althans, dat dacht ik. Totdat ik een artikel las van The Gottmann Institute. In dit artikel wordt beschreven waar je op moet letten als je op zoek bent naar “de ware” ofwel je soulmate. Ik was lichtelijk verbaasd – en dat is nog zwak uitgedrukt – toen ik las, dat een succesvolle relatie niets te maken heeft met overeenkomsten. Dr. Ted Hudson van de Universiteit van Texas heeft koppels die al jaren getrouwd waren, bestudeerd en ontdekte in zijn onderzoek iets heel verrassends. Dr. Hudson legt uit: “Mijn onderzoek laat zien dat er geen verschil bestaat in de objectieve compatibiliteit tussen gelukkige en ongelukkige koppels.”

Dr. Hudson zegt verder dat koppels die tevredenheid en warmte voelen in hun relaties, lieten weten dat compatibiliteit geen issue voor hen was. Ze zeiden dat zijzelf degenen waren die ervoor zorgde dat de relatie werkte, niet de compatibiliteit van hun persoonlijkheden. Maar toen de ongelukkige koppels werden gevraagd wat ze over compatibiliteit dachten, antwoordden ze allemaal dat dit van groot belang is voor een huwelijk. Helaas hadden zij het geloof niet dat ze compatibel waren met hun significante andere. Dr. Hudson legt uit dat, wanneer de ongelukkige koppels zeiden, “we matchen niet meer”, ze eigenlijk bedoelen, “we kunnen het niet goed met elkaar vinden.”

Dat is waar het probleem zich voordoet met compatibiliteit. Iedereen die ongelukkig is, geeft de ander de schuld onder het mom van compatibiliteit. Ze begrijpen en realiseren niet dat een succesvolle relatie niet afhankelijk is van hoeveel overeenkomsten je hebt. Het hangt af van pure wilskracht en hoe graag je in de relatie wilt blijven. Met het vergelijken van persoonlijkheden kun je dus niet voorspellen of een relatie succesvol of langdurig zal zijn.

Maar waar moeten we dan wel op letten als we op zoek zijn naar de ware? Onderzoek laat zien dat koppels die hun energie richten op het samen bouwen van iets zinvols (bijvoorbeeld het samen starten van een bedrijf), het langste gelukkig bij elkaar lijken te blijven. Hoe koppels met elkaar omgaan is het meest fundamentele aspect als het gaat om het creëren van een succesvolle relatie. Het zit ‘m dus niet in wie je bent en wat je doet, maar in hoe je met elkaar omgaat, hoe je met elkaar praat en hoe je samen voortgaat in de tijd. Wat ook belangrijk is, is dat je partner je steunt en stimuleert in het najagen van je levensdromen. Daarnaast is het essentieel dat je op elkaar reageert als de ander iets nodig heeft. Je moeten blijven communiceren, vragen stellen en je in elkaar blijven verdiepen. In de zoektocht naar die ene is het goed om te weten dat jíj degene bent die compatibiliteit creëert. Uiteraard moet je de ander aantrekkelijk vinden, tegen degene opkijken en vertrouwelijk met elkaar zijn. Maar dat is slechts een klein stukje van de taart die een gezonde en blijvende relatie vormt. Dus wanneer je de volgende keer op date gaat, of als je hart sneller gaat slaan als je naar iemand kijkt, let er dan op of diegene jouw levensdromen kan zien. Of diegene daarin kan delen en jou accepteert wie je vandaag bent en niet wie je morgen bent. Dan zit je op de goede weg, en is het misschien wel de ware.

Hoewel wij als matchmakers nog steeds gebruik maken van de overeenkomsten van twee personen proberen we net een stapje verder te gaan. Overeenkomsten zijn weliswaar een mooi beginpunt van een conversatie of ontmoeting maar wij kijken naar de hele persoon. Dat mensen een zelfde levenstijl moeten hebben is evident. De top drie onderwerpen waar men in ieder geval overeen moeten komen wat betreft leefstijl zijn: het hebben van kinderen, geld spenderen en het hanteren van een gezonde leefstijl.

Het duurt even, maar voor mij betekende dit wel de juiste match! John (41) CEO
Echt persoonlijke werkwijze Tom (53) CFO
Zie de lol ervan en geniet van de rit. Sandra (38) HR manager