De voordelen van de damsel in distres-deel 1

Geplaatst op 13 maart 2020 door just2match

Debby Goossens |maart 2020

We kennen de term bijna niet meer, the damsel in distress. Ofwel de jonkvrouw in nood. Hoewel de term al heel wat eeuwen bestaat, men zegt vanaf de Victoriaanse periode als ik Urban Dictionary moet geloven, horen we weinig over dit fenomeen.

 

Toch is het voor de single vrouw leuk om de jonkvrouw in nood te zijn. Leuk, hoor ik je denken! Ja leuk want als je de skills van de jonkvrouw hebt dan is hulp altijd om de hoek. Mannen rennen namelijk voor dit soort vrouwen. Het tikt hun ego aan wat maakt dat ze zich goed voelen. Dat is twee vliegen in één klap. Jij bent geholpen en je hebt hem gelukkig gemaakt door hem een ego boost te geven waardoor hij zich het mannetje voelt. Dit principe geldt overigens voor zowel single als de vrouw die in een relatie zit.

 

De jonkvrouw is niet de vrouw die haar hand ophoudt en niks van haar leven wil maken. Deze vrouw kan alles zelf maar weet wanneer ze een situatie naar haar hand kan zetten. Simpelweg door haar gegeven vrouwelijkheid te gebruiken en zo de man weer man te laten voelen.

 

De single, al dan niet, powervrouw die we nu kennen is hoog opgeleid en doet aan uiterlijke verzorging. Ze heeft een prima sociaal leven waar rijkelijk geschonken kan worden en kan daarna haar eigen rekening betalen. Zij boekt haar eigen vakanties, solo of met vriendin en weet zich goed te vermaken. De enige keer dat ze een man nodig heeft is als er iets kapot is in en om het huis. Maar dan is daar vader, broer of goede vriend om haar uit de brand te helpen. Deze vrouw is zo autonoom dat ze niet meer weet wat afhankelijkheid is. Afhankelijkheid is misschien wel een vies woord geworden bij vele vrouwen. Het is echter een toverwoord voor de jonkvrouw die dit gegeven ten gunste van zichzelf en de man kan gebruiken. Op een positieve manier wel te verstaan. De jonkvrouw hoeft geen super beauty te zijn. Ben je wel gezegend met dat uiterlijk gebruik het dan daar waar nodig. Ook al ben je geen super beauty de jonkvrouw is niet afhankelijk van haar uiterlijk maar van haar attitude! Hoewel een goede uiterlijke verzorging altijd in je voordeel werkt.

De jonkvrouw weet om hulp te vragen. Toch is dat voor vele vrouwen erg moeilijk lijkt het. Waarom dat is? Waarschijnlijk omdat om hulp vragen betekent dat jij je kwetsbaar moet opstellen. Niets zo erg om te uiten wat je voelt wanneer je iets nodig hebt. Want stel je toch eens voor dat iemand een andere kant van je te zien krijgt.

De jonkvrouw echter durft te vragen. Durft te uiten dat ze iets van je nodig heeft. Dat kan werk gerelateerd zijn maar ook op persoonlijk vlak. Wanneer het gaat om daten dan weet zij de man daadwerkelijk man te laten voelen. Zij grijpt niet naar de rekening, of vraagt of ze kan splitten. Zeker niet op de eerste paar dates. Ze laat hem de leiding nemen als het gaat om het kiezen van een plek om af te spreken. Terwijl ze subtiele hints geeft als, ‘ik heb al zolang geen sushi gegeten’ zodat hij kan opperen of het een goed idee is om sushi te eten.

Toegegeven niet iedere man gedraagt zich als de prins op het witte paard. Dat heeft enerzijds te maken met het feit dat de powervrouw haar stempel heeft gedrukt in onze maatschappij. Anderzijds is het gebrek aan opvoeding. Toch kunnen we elkaar een beetje opvoeden wanneer we open staan en ons durven te uiten. Dus dames laat hem alsjeblieft die deur voor je open houden. Geef hem de ruimte om die man te laten zijn die goed voor jou is. Wil je nog meer weten hoe en wanneer dit bijzonder fenomeen in te zetten lees dan het volgende blog of maak een coach afspraak bij just2match. Misschien net het duwtje wat je nodig hebt.

 

Ben jij single en kun je soms wel wat advies gebruiken als het gaat om daten? Wil jij erachter komen waarom het tot nu toe niet gelukt is om een langdurige relatie op te bouwen? En waarom je toch steeds voor de verkeerde valt? Kom dan eens langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een van onze coaches van just2match

 

Het duurt even, maar voor mij betekende dit wel de juiste match! John (41) CEO
Echt persoonlijke werkwijze Tom (53) CFO
Zie de lol ervan en geniet van de rit. Sandra (38) HR manager