Hoe overleef je een relatiebreuk

Hoe overleef je een relatiebreuk?

Geplaatst op 25 april 2019 door just2match

In mijn werk als Personal Matchmaker ben ik voornamelijk bezig met het begin van liefdesrelaties. Daarom zie ik vooral de mooie kanten zoals de spanning van elkaar leren kennen, de roes van verliefdheid en samen plannen maken voor de toekomst. Toch speelt het einde van relaties in mijn werk een even belangrijke rol. Mijn klanten hebben immers al liefdesrelaties achter de rug en deze ervaringen beïnvloeden op verschillende manieren de relaties die ze in de toekomst zullen hebben.
Afscheid nemen van een relatie is altijd moeilijk en het kost tijd om het verlies te verwerken. Dat proces gaat vaak gepaard met emoties zoals verdriet, boosheid en miskenning. Maar op een gegeven moment is het proces afgerond en kun je weer objectief naar jezelf kijken. Pas dan ben je in staat er van te leren. Bijvoorbeeld over de minder sterke kanten van je eigen gedrag of over wat je hebt gemist in je vorige relatie. Het verwerkingsproces is belangrijk. Een niet goed verwerkt verlies kan (het vinden van) een nieuwe relatie in de weg staan. Het is dus belangrijk jezelf voldoende tijd te gunnen om te accepteren dat je iets te verwerken hebt.

De kunst is om je leven als kersverse vrijgezel weer richting te geven en tegelijkertijd de tijd te nemen om het verdriet te verwerken. Door kritisch naar jezelf en je verwachtingen te kijken kun je inzicht krijgen in je wensen en behoeftes. Vanuit mijn omvangrijke ervaring geef ik enkele hulpvolle tips die je bij het realisatieproces kunnen helpen.

Zorg goed voor jezelf!

Het is van belang je leven opnieuw een goede vorm te geven. Onderneem dingen waarvan je weet dat ze goed voor je zijn. Richt je huis naar je eigen smaak in berg spullen die je herinneren aan je relatie voorlopig op. Zoek je vrienden en familie zo veel mogelijk op. Het is daarnaast belangrijk om gezamenlijke vrienden niet mee te trekken in, of onderdeel te laten worden van, een strijd tussen jou en je ex.

Waak voor een reboundaffaire!

Je in een nieuwe relatie storten met de eerste de beste die voorbij komt is geen goed idee. Relaties die ontstaan terwijl je er emotioneel nog niet aan toe bent zijn over het algemeen gedoemd te mislukken. Met alle gevolgen van dien, want op dat moment heb je twee breuken te verwerken. Dat wil niet zeggen dat je helemaal niet mag genieten van wat flirten of een onenightstand. Ook daarvan kun je over jezelf leren en de positieve aandacht geeft je een boost zelfvertrouwen.

Begraaf de strijdbijl!

Misschien kun je elkaars bloed wel drinken, maar vermijd het gevecht met je ex. Een strijd kost je heel veel extra energie en leidt tot meer schade dan nodig is. Besef dat boosheid bij de kwetsuur van een geëindigde relatie hoort. Na verloop van tijd, wanneer de kwetsuur geneest, zakt ook de boosheid. Je zult inzien dat je ex een persoon is met slechte, maar zeker ook goede kanten, net als jijzelf.

??Leer van je ervaringen!

Durf kritisch naar jezelf te kijken. Misschien zat er al lang een kink in de kabel maar durfde je deze niet in te zien. Misschien heb je jezelf wel teveel aangepast of weg gecijferd. Of wellicht heb je lange tijd juist minder aandacht gehad voor het leven van de ander en zijn jullie uit elkaar gegroeid. Pas wanneer je inziet waarom de relatie over is, zullen nieuwe deuren zich voor je openen. Door meer zelfkennis op te doen kun je voorkomen dat je in dezelfde valkuil stapt. Je krijgt een prachtige nieuwe kans, maak er gebruik van!

Nieuwe liefde!

Een rugzak vol met levenservaring lijkt erg mooi. Zorg er echter wel voor dat de rugzak met levenservaring goed geordend en opgeruimd is. Een rugzak die een puinhoop is, staat een fijne nieuwe relatie in de weg. Zorg er daarom voor dat je jouw zaakjes goed op orde hebt. Vind uit wie je bent, wat je wilt en wat je zoekt in het leven en een partner. De kans is sterk aanwezig dat je bent veranderd ten opzichte van toen. Ontwikkel jezelf!

Maak kenmerkende eigenschappen, leefpatronen en partnerwensen voor jezelf zichtbaar. Want pas als je weet wie je bent en wat je zoekt in de liefde kun je iemand tegen komen die écht bij je past!

Heel veel succes!

Het duurt even, maar voor mij betekende dit wel de juiste match! John (41) CEO
Echt persoonlijke werkwijze Tom (53) CFO
Zie de lol ervan en geniet van de rit. Sandra (38) HR manager