Ik weet heel goed wat ik zoek!

Geplaatst op 19 oktober 2020 door just2match

Debby Goossens| oktober 2020

We horen de uitdrukking maar al te vaak: ‘ik weet binnen vijf minuten of iemand het is of niet!’

Wat mensen doen als ze op een date zijn is het volgende: het brein signaleert op basis van een eerste indruk of iemand wel of niet voldoet aan het beeld in zijn/haar hoofd. Op dat moment blokkeren ze de mogelijkheid om de ander te laten zien wie hij/zij werkelijk is. Hij/zij vindt het een waste of time en wil het liefst meteen weg.

Dat uit zich in lichaamshouding en taalgebruik. Wanneer we iemand wel leuk vinden is onze lichaamshouding open, iemand kijkt je aan, knikt met zijn hoofd, leunt voorover etc. Is iemand gesloten, dan zien we het tegenovergestelde. Hij toont geen interesse, leunt achterover, of blijft strak zitten, etc. Degene die tegenover hen zit heeft totaal geen kans meer op een leuke date.

Vaak blijft degene die denkt dat degene die tegenover hem zit niet de juist is, deze date wel uitzitten voor de vorm, maar hierdoor wordt het er niet leuker op voor beide partijen. De ander weet niet dat hij/zij niet voldoet aan het beeld in het hoofd van de ander en zal zich dus ongemakkelijk voelen. De ander ziet jouw gedrag wel maar weet niet waarom jij je zo gedraagt.

Wanneer jij in zo’n situatie terecht bent gekomen waar je misschien niet voldoet aan het beeld van de ander, kun je eerlijk gezegd niet zoveel doen. Wat je wel kunt doen is de ander confronteren met zijn/haar gedrag. Dat houdt in dat je vragen stelt over datgene wat je ziet en hoort.

Je kunt het ook over een andere boeg gooien en wat luchtigere onderwerpen aansnijden om zo uit te zoeken wat de ander triggert. Op die manier zou het je misschien wel eens kunnen lukken om de ander te doen inzien dat hij iemand tegenover heeft zitten die toevallig heel leuk is om te leren kennen. De beste manier om iemand te leren kennen is om je muren te laten zakken, ofwel, durf je kwetsbaar op te stellen. Alleen dan kan de ander de echte persoon leren kennen die in jou schuilt.

Voor degene die blokkeert is het belangrijk dat jij je bewust bent van dit gedrag en dat loslaat. Dit zijn namelijk de beroemde kwalitatieve meters die je voor jezelf maakt om het daten succesvol te maken om het pad naar de ware vrij te maken.

Zelfreflectie is ontzettend belangrijk als je op zoek bent naar een partner en zeker in de relatie die er eventueel op volgt.

Doe je dit niet, dan belemmert dit in het proces om de ware te vinden. Daarnaast laat je niet een fijne indruk achter op de ander. Wees daarom altijd positief, neem de tijd om de ander te leren kennen. En bovenal, laat je verrassen door het onbekende.  So what als iemand niet aan het beeld voldoet. Dat zegt meer iets over jou dan de ander. Kijk dan ook voordat je op date gaat in de spiegel en vraag jezelf af: wat heb ik de ander te bieden?

Denk jij dat je wel wat hulp gebruiken op het gebied van daten? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op en volg ons op social media.

 

Het duurt even, maar voor mij betekende dit wel de juiste match! John (41) CEO
Echt persoonlijke werkwijze Tom (53) CFO
Zie de lol ervan en geniet van de rit. Sandra (38) HR manager