j2m-pijl-bal-75+31 (0)20 621 11 21

LIEFDE IN TIJDEN VAN FACEBOOK: HET KEUZEPROBLEEM

Liefde, daar kun je voor kiezen. Als je niet teveel keuzes hebt, althans.

In Manhattan is meer dan de helft van de mensen alleenstaand. Alleen een Hawaïaans eilandje dat ooit dienst deed als leprakolonie overtroeft dit hippe New Yorkse stadsdeel. In Amsterdam is momenteel zo’n twee van de vijf mensen tussen de vijfentwintig en veertig alleenstaand.

Veelal leuke, creatieve, aantrekkelijke singles die in een stad wonen waarvan een groot deel ook leuk, creatief, aantrekkelijk en single is. De meeste singles willen een fijne relatie. Hier klopt iets niet..

LIEFDE, DAAR KUN JE VOOR KIEZEN ALS JE NIET TEVEEL KEUZES HEBT

Natuurlijk, er is sprake van zelfselectie. Steden trekken studenten, ambitieuze singles en vrije vogels aan. Op het moment dat die een partner hebben en een gezin willen stichten trekken ze weer weg uit de stad. Dat verklaart een deel van de singles. Maar er is meer aan de hand.

Liefde en het keuze probleem

Een bekend jampotjes-experiment uit 2000 werpt licht op de zaak. In een vergelijkend warenonderzoekje van psycholoog Barry Schwartz werden voor een delicatessenwinkel op de ene dag vierentwintig potjes met verschillende soorten jam uitgestald, op de andere dag zes. De vierentwintig potjes trokken veel meer aandacht, maar of er nu veel of weinig potjes stonden, geïnteresseerden proefden er toch maar één of twee.

Als het op kopen aankwam, werd er bij de uitstalling van zes potjes veel meer jam verkocht dan bij de grote uitstalling. Dit soort meerkeuze-experimenten is met talloze andere producten en activiteiten herhaald. Steeds met dezelfde resultaten.

Psychologen en opvoeders weten het allang: als je een mensenbrein veel concurrerende opties geeft, verlamt het. Het kan niet de gevolgen van alle keuzes overzien en vindt daardoor geen van de keuzes bevredigend. Het brein probeert spijt te voorkomen en blijft eindeloos in cirkeltjes ronddraaien. Meer dan vijf, zes opties maakt niet gelukkiger.

Toch denken we hardnekkig dat geluk synoniem is met meer keuzevrijheid. Wij vinden dat het allerhoogste goed. Elke dag opnieuw worden we geconfronteerd met talloze beslissingen die ons geluk moeten vergroten. Te beginnen met de kleur van het koffiekuipje, eindigend met onze favoriete tv-serie.

Ook in ons liefdesleven mogen we – sinds hippies, anticonceptiemiddelen en geëmancipeerde vrouwen de weg vrijmaakten – improviseren hoe we liefhebben, met wie, hoe lang en hoe vaak.

Social Media en de liefde

Twee generaties geleden werd de liefde nog in een vissenkom gemaakt. Je had slechts de keuze uit drie of vier huwbare partners in je dorp. Tegenwoordig hebben we de oceaan die internet heet tot onze beschikking.

Zelfs wanneer je als kluizenaar leeft of ziek thuiszit met diepdonkere wallen en een druipneus kun je aandacht voor jezelf opeisen met een knap profielfotootje en pakkend tekstje. Op elk tijdstip van de dag. Je kunt alleen in Nederland al kiezen uit driehonderd datingsites en talloze sociale netwerksites.

Dat heeft voordelen. Vooral als je in je dagelijks leven weinig potentiële partners tegenkomt. Mensen die snel tevreden zijn, varen wel bij de mogelijkheden van Social Media in onze meerkeuzemaatschappij.

Voor perfectionisten en twijfelaars is het een hele uitdaging gelukkig in de liefde te zijn. Deze groep groeit naarmate de mogelijkheden toenemen. Veel keuze hebben maakt ons perfectionistischer, maar ook meer oppervlakkig.

We willen de knapste, slimste of succesvolste single in plaats van degene met wie we goed kunnen opschieten. Dat is wel de single met de beste match waarschijnlijk. Als jij er wel uit bent, dan wellicht de ander weer niet. Al die mogelijkheden doen ons collectief het hoofd op hol slaan.

Een wijs iemand – Voltaire – zei ooit: ‘With great power, comes great responsibility.’

Great power is niets anders dan ‘het hebben van heel veel mogelijkheden’. We hebben tegenwoordig objectief gezien meer mogelijkheden en rijkdom dan -pak ’m beet – Napoleon, de machtigste man in zijn tijd. Hoe je daar verantwoordelijk mee omgaat is minder duidelijk. Napoleon wist dat ook niet echt.

JA! Neem contact met mij op.  Maak een telefonische afspraak wij nemen binnen 24 uur contact op.

Geïnteresseerd?MAAK KENNIS

Meld je aan voor een gratis en persoonlijk kennismakingsgesprek.

Gecategoriseerd in :

Dit bericht is geschreven door Marco de Groot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *