
Het loslaten van een ex kan een van de meest uitdagende processen zijn waar we mee te maken krijgen. Het is een emotionele achtbaan die vaak gepaard gaat met verdriet, gemis, woede, en soms zelfs opluchting. Maar hoe kun je werkelijk verdergaan? Hoe laat je iemand los die ooit zo’n groot deel van je leven en hart heeft uitgemaakt?
Hieronder deel ik inzichten en stappen die je kunnen helpen om je ex los te laten en de weg vrij te maken voor persoonlijke groei en geluk.
1. Accepteer dat het voorbij is
Een van de grootste blokkades bij het loslaten van een ex is het blijven vasthouden aan hoop. Hoop dat ze terugkomen, dat dingen veranderen, of dat je samen een nieuwe kans krijgt. Hoewel het normaal is om dit te voelen, is het belangrijk om de realiteit te accepteren: het is voorbij. Acceptatie is de eerste stap richting heling. Het betekent niet dat je blij moet zijn met hoe het gegaan is, maar wel dat je erkent dat de situatie is wat het is. Vraag jezelf ook af waarom je het niet wil accepteren. Is dat omdat je de persoon mist, of is dat omdat je nu geconfronteerd wordt met alleen zijn?
2. Gun jezelf ruimte om te rouwen
Een relatiebreuk is een vorm van verlies. Je verliest niet alleen een partner, maar vaak ook gezamenlijke toekomstplannen en routines. Het is oké om verdrietig te zijn en deze emoties toe te laten. Probeer niet te snel te doen alsof alles goed gaat. Geef jezelf de tijd en ruimte om te rouwen, maar probeer te voorkomen dat je erin blijft hangen. Wij mensen houden daarnaast niet van veranderingen. Niets zo moeilijk als een nieuwe situatie omarmen. Voel de pijn en het gemis, maar blijf er niet in hangen.
3. Breek contact (tijdelijk) af
Een veelgemaakte fout is het blijven zoeken van contact met een ex. Of het nu gaat om bellen, appen, of stalken op social media, dit houdt je vast in het verleden. Overweeg een periode van geen contact. Dit geeft je de ruimte om emotioneel afstand te nemen en je focus op jezelf te richten. Moet je het afbouwen of cold turkey doen? Het beste is om het cold turkey te doen, want anders blijf je jezelf onnodig pijn doen. Je hebt al pijn genoeg toch? Waarom jezelf nog meer aandoen als het niet hoeft?
- Tip: Overweeg om je ex te ontvolgen op social media. Dit voorkomt dat je constant aan hem of haar wordt herinnerd.
4. Herken en doorbreek patronen
Vraag jezelf af: Waarom vind ik het zo moeilijk om los te laten? Soms ligt het probleem dieper dan de relatie zelf. Het kan te maken hebben met angst voor eenzaamheid, een gebrek aan eigenwaarde, of het gevoel dat je faalt. Door deze patronen te herkennen, kun je werken aan de onderliggende oorzaken. Wanneer je weet wat je eigen patronen zijn, kun je ook je gedrag daarop aanpassen.
- Zoek eventueel hulp van een coach of therapeut om inzicht te krijgen in je emoties. Emoties zijn er om ons iets te vertellen. Ze geven aan dat er iets is waar je aan moet werken. Loop er niet voor weg, maar ga met je emoties aan de slag. Ga na wat ze jou willen vertellen.
5. Richt je op je eigen groei
Een relatiebreuk biedt een kans om jezelf opnieuw te ontdekken. Stel jezelf de vraag: Wie ben ik zonder mijn ex? Vaak raken we tijdens een relatie delen van onszelf kwijt. Dit is hét moment om terug te keren naar jezelf. Probeer nieuwe hobby’s, maak nieuwe vrienden, en werk aan persoonlijke doelen.
- Zelfzorg is essentieel. Dit kan variëren van sporten en meditatie tot het bijhouden van een dagboek waarin je je emoties verwerkt. Journallen is niet lukraak schrijven wat er die dag is gebeurd. Je moet drie dingen opschrijven. Wat is er gebeurd, welke emotie riep dat op en waarom doet het pijn? Voorbeeld: vandaag teleurgesteld omdat de date niet doorging. Ik voelde me afgewezen, want ik wil zo graag die fijne partner.
6. Vergeef en laat los
Het loslaten van je ex betekent ook het loslaten van negatieve emoties zoals boosheid of wrok. Vasthouden aan die gevoelens doet meer kwaad dan goed, omdat het jou belast en je groei belemmert. Vergeef je ex – en jezelf – voor de dingen die zijn misgegaan. Dit betekent niet dat je hun gedrag goedkeurt, maar wel dat je kiest voor je eigen innerlijke vrede. Vergeving speelt een hele grote rol in het loslatingsproces. Als je niet kunt vergeven betekent het dat je nog vasthoudt aan pijn. Ga voor jezelf na waarom je niet kunt vergeven. Wat ligt daaronder?
7. Stel grenzen voor de toekomst
Als je ex nog steeds in je leven is (bijvoorbeeld als je kinderen hebt of gezamenlijke vrienden), is het belangrijk om gezonde grenzen te stellen. Beslis wat voor jou werkt en communiceer dit duidelijk. Dit helpt je om emotionele afstand te bewaren en te voorkomen dat oude pijn steeds opnieuw wordt opgerakeld. Onthoud dat jij in controle bent over grenzen. Jij geeft je grens. Zodra iemand daarover heen komt, ben jij degene die dat aangeeft. Je zegt, tot hier en niet verder anders. Doe je dat niet, dan lopen mensen alsnog over je heen en nemen je grenzen niet serieus. Belangrijk is dat je consequent blijft.
8. Focus op het heden en de toekomst
Het is verleidelijk om te blijven hangen in “wat als”-scenario’s en herinneringen aan de goede tijden. Maar je leven speelt zich af in het hier en nu. Richt je aandacht op wat je vandaag kunt doen om jezelf gelukkiger en sterker te maken. Maak plannen voor de toekomst en kijk uit naar nieuwe kansen, of dat nu in werk, vriendschap of liefde is. Focus je vooral op liefde vinden. Doe je dat niet, dan verlies je kostbare tijd. Liefde komt namelijk niet vanzelf. Daarnaast word je steeds ouder. Hoe langer je alleen blijft, hoe makkelijker het is om alleen te blijven. Dus schrijf je in bij een matchmaker, ga op speeddates maar doe iets.
9. Zoek steun
Je hoeft dit proces niet alleen te doorstaan. Praat met vrienden of familieleden die je vertrouwt en die je situatie begrijpen. Soms kan een luisterend oor al een groot verschil maken. Let wel op dat je met de juiste persoon spreekt. Iemand die unbiased kan luisteren en niet zomaar met je meepraat. Luisteren naar de verkeerde mensen kan ervoor zorgen dat je van de regen in de drup komt. Als je merkt dat je vastloopt, kan professionele hulp, zoals een coach of therapeut, je helpen om verder te komen.
10. Vertrouw op de tijd
Het cliché “tijd heelt alle wonden” klinkt misschien afgezaagd, maar het bevat een kern van waarheid. Hoe rauw de pijn ook voelt, na verloop van tijd wordt het draaglijker. Als je hart gebroken is kun je oprecht pijn ervaren. Het ‘gebroken hart syndroom’ is een (zeldzame) vorm van acuut hartfalen door een vermindering van de pompfunctie van het hart. De officiële benaming van het syndroom is Tako-Tsubo cardiomyopathie, genoemd naar een Japanse ronde pot met brede bodem en smalle hals, die gebruikt wordt om inktvissen te vangen. Bij een echo van het hart lijkt de linkerhartkamer namelijk op een dergelijke pot.
Het syndroom komt vaker voor bij vrouwen en vooral na de menopauze. Maar het is dus ook bekend dat het voorkomt bij mensen met een geschiedenis van psychische stress of trauma, bijvoorbeeld door het verlies van een geliefde, een relatiebreuk, financiële problemen, een ernstige ziekte, of een ongeval. Vertrouw erop dat je op een dag terugkijkt en ziet hoeveel sterker je bent geworden door deze ervaring.
Tot slot
Je ex loslaten is niet iets wat je in één dag bereikt. Het is een proces van vallen en opstaan, van helen en groeien. Maar onthoud: door los te laten, maak je ruimte voor iets nieuws – voor meer liefde, vreugde en vrijheid in je leven. Focus op jezelf, omarm het heden, en heb vertrouwen in wat de toekomst je te bieden heeft. Je verdient niets minder dan geluk en innerlijke rust. Maar dan moet je wel de juiste stappen toepassen in je leven.
Klaar om een nieuwe stap te zetten? Neem dan nu contact op voor een vrijblijvende kennismaking.